5 actuele tips rondom veilig en klantgericht e-mailen!

5 actuele tips rondom veilig en klantgericht e-mailen!

Waarom dit bericht actueel en waardevol is voor elke collega? Omdat cybercriminelen steeds vaker vooral via e-mail proberen binnen te dringen, via het zogenoemde phishing, maar ook omdat e-mail en privacy een sterke link met elkaar hebben. Daarom deze keer aandacht voor zowel het ontvangen als versturen van e-mailberichten. Vergeet deze blog niet te delen.

Tips bij het ontvangen van e-mailberichten

Slechts één klik van een malafide e-mailbericht kan grote schade toebrengen, zoals het platleggen van al het e-mailverkeer of het verdwijnen van privacygevoelige informatie. Daarom gaan de eerste 3 tips over het ontvangen van e-mail:

Tip 1: Open alleen berichten van bekende e-mailadressen

Ken je de afzender? Zo niet, dan is het raadzaam om dit bericht in eerste instantie als verdacht te beschouwen. Open het niet, maar neem contact op met jouw ICT afdeling of gewoon met ons. Je kunt ook een extra check doen bijvoorbeeld door via sociale media, zoals LinkedIn, te achterhalen of de persoon echt bestaat en overeenkomt met de e-mailgegevens die je daar ziet staan.

Tip 2: Wees op je hoede als er om persoonlijke informatie gevraagd wordt

Er zijn genoeg mensen die erin trappen; cybercriminelen doen zich voor als een groot bedrijf of overheidsinstelling en vragen jou om gegevens achter te laten. BSN-nummers, wachtwoorden, paspoortinformatie en nog veel meer andere gegevens behoren echter tot jouw persoonlijke eigendom. De officiële instanties zullen er daarom nooit per e-mail of WhatsApp om vragen.

Een heel actueel voorbeeld is dat er nep e-mailberichten, zogenaamd van Microsoft, verstuurd worden die aangeven ‘even te klikken’, omdat er een wachtwoord verlopen is. Oppassen dus! Wil je zeker weten dat het een echt Microsoft bericht is, check dan deze site van Microsoft.

Tip 2b: Bij twijfel direct contact opnemen bij de echte instelling of gewoon even Google raadplegen om te achterhalen of er nog meer slachtoffers zijn. Zo verstuurt het CJIB nooit bekeuringen per e-mail. Google maar eens “Fake news CJIB” en kies in de Google balk voor ‘afbeeldingen’. Dan zie je letterlijk of je mogelijk wordt opgelicht, want je bent helaas niet de enige die dergelijke nepbekeuringen heeft ontvangen.

Tip 3: Deel geen verdachte e-mailberichten

Stel de ICT verantwoordelijke in een andere e-mail op de hoogte of nog beter, bel gelijk even. Deel niet de verdachte e-mail, omdat er een besmette link in kan zitten die de hele organisatie kan platleggen. Verdachte e-mailberichten kun je bijvoorbeeld herkennen aan merkwaardig taalgebruik of een opmerkelijke extensie.

Tips bij het versturen van e-mailberichten

Privacygevoelige of bedrijfskritische informatie kun je beter versleuteld versturen, maar er is nog een tip bij het versturen van e-mailberichten:

Tip 4: Deel alleen e-mailadressen als je toestemming hebt

Wist je dat e-mailadressen niet zonder toestemming gedeeld mogen worden? Toch gebeurt dat nog vaak genoeg. Dat komt omdat voornaam.achternaam@bedrijf.nl te herleiden valt naar een persoon en daarmee dus valt onder privacygevoelige informatie. Dat is de reden waarom je tegenwoordig zoveel info@ e-mailadressen ziet. Zet dus niet zomaar iedereen in cc, want niet iedereen zal bij een bepaalde groep willen horen. (Dat geldt overigens ook voor WhatsApp)

Tip 5: Verstuur vertrouwelijke berichten encrypted

Binnen Microsoft Outlook is “Encrypted file sharing” mogelijk. Gebruik je dit al? Daarbij krijgt de ontvanger een URL toegezonden, waarmee de e-mail alleen maar met een password geopend kan worden. Een geadresseerde die niet over het bijbehorende password beschikt, ziet slechts niet ontcijferbare tekst. Neem contact met ons op als er vragen zijn of kijk even op deze pagina van Microsoft.

Tot slot

Vergeet niet om ook op je onderbuikgevoel te vertrouwen en bij twijfel gewoon even te met ons te overleggen. E-mailen mag natuurlijk ook…

ICT2MKB | Veilig en klantgericht e-mailen | Zo simpel kan het zijn

Wil jij meer weten over dit onderwerp en wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bekijk dan onze brochure of klik op de button om contact op te nemen.