8 duidelijke tips voor een digitaal veilige thuiswerkplek

8 duidelijke tips voor een digitaal veilige thuiswerkplek

Ineens is het merendeel van de medewerkers aan het werk vanaf de thuiswerkplek. Het voelt waarschijnlijk voor ondernemers en IT managers als minder grip en controle op de digitale veiligheid. Gezien de sterke groei van het aantal cyberaanvallen lijkt dat helaas ook zo te zijn. “30% meer cyberaanvallen door COVID-19” was recent in dit bericht van Computable te lezen. Daarom deze 8 duidelijke tips om thuis veilig te werken.

Tip 1: Zie het bedrijfsnetwerk als de basis van alles

Deze eerste tip geldt als belangrijk startpunt; zorg voor een robuust, goed werkbaar netwerk met voldoende internet- en datacapaciteit. Want als medewerkers op zoek gaan naar ‘alternatieven’, bijvoorbeeld als een applicatie niet goed werkt, ontstaat er een wildgroei van onveilige applicaties die je normaal gesproken op kantoor nooit zou accepteren. Een malafide app is tegenwoordig helaas zo geïnstalleerd.

Tip 2: Zorg voor voldoende vpn-tunnels naar kantoor

Het vele thuiswerken heeft gezorgd voor een run op vpn-diensten. Nu meerdere collega’s vanaf huis inloggen op het bedrijfsnetwerk moeten er ook meer beveiligde tunnels gebouwd worden om het internetverkeer vanaf de bedrijfsomgeving naar de thuiswerkplek en vice versa te laten gaan.

Tip 3: Stel richtlijnen op over het gebruik van privécomputers

Wanneer medewerkers geen laptop van de zaak hebben kunnen zij per ongeluk de geïnfecteerde game pc van de kinderen gebruiken. Voorzie collega’s daarom ook van richtlijnen rondom het up-to-date houden van de juiste software waarmee virussen en malware voorkomen wordt.

Tip 4: Kijk verder dan de gebruikelijke Office applicaties

Boekhoudprogramma’s of crm-systemen zijn vaak als webapplicatie bereikbaar, maar wordt er ook gebruikgemaakt van een beveiligde verbinding? In je browserscherm zie je wel of niet een beveiligd slotje staan. Als je op het slotje klikt, kun je checken of de internetverbinding veilig is.

Tip 5: Gebruik MFA, Multi Factor Authentication voor applicaties

Dat is inloggen net zoals je bijvoorbeeld bij de bank doet, namelijk door het ingeven van een extra code op een ander apparaat. Alleen maar inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord kan onvoldoende zijn als medewerkers makkelijk te kraken wachtwoorden gekozen hebben.

Tip 6: Encrypt de hardware

Laptops kunnen vanaf thuiswerkplekken gestolen worden. Daarom is het belangrijk om apparaatversleuteling toe te passen zodat alleen mensen toegang hebben die gemachtigd zijn. Dat kan bijvoorbeeld door BitLocker versleuteling. Ook kunnen wij ervoor zorgen dat bij diefstal van smartphones, laptops of tablets de data niet meer toegankelijk is.

Tip 7: Onderzoek de mogelijkheden van Windows Virtual Desktop

Deze tip geldt voor bedrijven die met Microsoft 365 in de Cloud werken. Voor hen is het interessant om te investeren in Windows Virtual Desktop, in plaats van extra VPN capaciteit aan te schaffen. Met Windows Virtual Desktop draaien alle Windows 10 applicaties in een virtuele omgeving in de zwaar beveiligde Microsoft Azure cloud. Nog een extra voordeel, in deze situatie, is dat er minder geïnvesteerd hoeft te worden in hardware. Zolang er een HTML5 browser aanwezig is werk je met Windows Vitual Desktop net zoals op kantoor met een mindere belasting van het bedrijfsnetwerk.

Tip 8: Blijf medewerkers informeren

Mensen zijn en blijven nog altijd de zwakste schakels. Digitale veiligheid is iets wat je zelf levendig moet houden. Deel daarom wekelijks of maandelijks informatie. Hoe je dat doet? Google maar eens op “cyberaanvallen en coronavirus” dan zie je wat we bedoelen.

Waarom digitale veiligheid nog meer van belang is?

Het zorgt ervoor dat de privacy van klanten en medewerkers niet in het geding komen. Daarnaast kan een datalek voor aanzienlijke boetes zorgen die opgelegd worden door de Autoriteit Persoonsgegevens.

ICT2MKB | Veilig werken en samenwerken voor iedereen

Heb je behoefte om je eigen veiligheid en die van het bedrijf eens onder de loep te nemen? Neem vrijblijvend contact met ons op om het toenemende aantal cyberaanvallen een halt toe te roepen.

Doen!