Maak ons maar overbodig! Een eerlijk verhaal…

Maak ons maar overbodig! Een eerlijk verhaal…

Het leven zit soms vreemd in elkaar. Vooral als je eens wat vaker probeert om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Dan kom je soms tot de conclusie dat er onnodige activiteiten plaatsvinden. Geld verbranden terwijl het niet perse nodig is zou je het kunnen noemen. Enkele gedachten hebben we eens opgeschreven, zelfs dat we zelf overbodig kunnen worden…

AVG, voor wie is dat eigenlijk?

Dat is best een interessante vraag. Gaat het inderdaad om de bescherming van onze privacy, of is het vooral bedacht door juristen om dure consultants aan het werk te houden? Je kunt er verschillend over denken. Maar algemeen genomen zou regelgeving beter uitvoerbaar zijn als regels eens wat vaker geschrapt zou worden. Minder regels werden ooit door de regering beloofd aan ondernemers, we hebben echter alleen maar meer regels erbij gekregen. Daar zijn we het vast wel over eens.

Huizen bouwen, terwijl bedrijven leegstaan

Nog een gedachte. Is het wel nodig om nieuwe bedrijfsgebouwen te bouwen als er zo veel leegstaan? Zijn er überhaupt nog zoveel vierkante meters nodig? Meer aandacht voor verbouwen zou wellicht eerlijker zijn, bijvoorbeeld door leegstaande gebouwen geschikt te maken als goedkope huuralternatieven. Daarnaast is het maar de vraag of nodig is dat we in Nederland in Vinex wijken moeten wonen, omdat bouwbedrijven aan massale bouwprojecten meer geld verdienen. Diversiteit is eerlijker.

Chaos creëren is business genereren

Dit voorbeeld komt uit ons eigen vakgebied. Er zijn ICT bedrijven die de strategie hebben om allerlei producten en diensten naar binnen te duwen, die achteraf helemaal niet nodig blijken te zijn. Er wordt in die gevallen een onoverzichtelijke brei aan applicaties geleverd. Daarna wordt er tegen dure uurtarieven uitleg gegeven aan gebruikers, of erger nog, worden applicaties vroegtijdig opgeruimd. Viel er achteraf wel een ROI te maken?

Draai het eens om

Vanuit een ander perspectief kijken is uitdagend en razend interessant. Het is zoiets als dat het UWV die hun eigen medewerkers zou moeten ontslaan, omdat ze anders geen werk meer zouden hebben. (Dat is een doordenkertje) Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de zorgsector. Preventief kan er van alles gedaan worden om ervoor te zorgen dat mensen gezonder leven. Alleen ligt de nadruk niet bij iedereen op preventie omdat er anders minder doctoren en medicijnen nodig zijn. Ook brandweermannen blussen liever branden dan dat zij vertellen dat je een brandmelder moet ophangen. Grappig toch?

De moraal van dit verhaal

Ook ICT werkzaamheden moet je alleen uitvoeren als er sprake is van echte toegevoegde waarde. Hoe meer er vereenvoudigd kan worden, hoe minder nodig wij zijn.

ICT2MKB | Eerlijk zakendoen | Zo simpel kan het zijn

Wil jij meer weten over dit onderwerp en wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bekijk dan onze brochure of klik op de button om contact op te nemen.