Nog veiliger digitaal thuiswerken – 7 tips voor de gebruiker

Nog veiliger digitaal thuiswerken - 7 tips voor de gebruiker

Gaan mensen vaker thuiswerken? Wij denken van wel, maar kunnen niet in een glazen bol kijken. Wat we wel zeker weten is dat digitaal veilig werken altijd noodzakelijk is en tevens een steeds grotere uitdaging vormt. Eerder schreven we er al over in deze blog, maar gezien het aantal toenemende cyberaanvallen hebben we er nog een aantal specifiek voor de gebruiker beschreven. Deel ze met je collega’s!

Tip 1: Zorg voor een veilig fundament

Zeker als je zakelijke activiteiten onderneemt met eigen apparatuur is het van belang om jezelf een aantal vragen te stellen, zoals:

  • Zijn de juiste antivirus programma’s geïnstalleerd?
  • Kan een ander gezinslid per ongeluk bij zakelijke gegevens komen?
  • Is de software die ik gebruik goedgekeurd door mijn werkgever?
  • Heb ik de meest recente software updates van programma’s geïnstalleerd?
  • Is de netwerkverbinding die ik gebruik voldoende veilig?

Als je niet beschikt over voldoende technische kennis overleg dan in ieder geval met je IT manager of IT leverancier, ook als de laptop van de zaak is.

Tip 2: Open geen berichten waar je twijfel over hebt

Deze tip is uitdagend, vooral omdat cybercriminelen zich voordoen als Microsoft, jouw bankinstelling of het RIVM. Steeds meer cyberaanvallen hebben helaas een link naar het coronavirus. Open je dit soort e-mails of sms-berichten dan raakt je computer besmet met gevaarlijke software. Kijk bij twijfel op de website van de desbetreffende organisatie en check of je aan de linkerzijde van de URL een beveiligd slotje ziet staan.

Tip 3: Let op de privacy bij het delen

Wist je dat je niet zomaar het e-mailadres van een klant aan een andere klant mag geven? Toch gebeurt dit nog vaak. Doe het delen van privégegevens altijd in overleg. Dat geldt overigens ook voor het toevoegen van iemand aan een WhatsApp groep. Hoe vaak heb je ineens de contactgegevens van iemand die je tot voor kort niet kende?

Tip 4: Beperk wifi waar mogelijk

Internetverkeer via wifi is voor cybercriminelen makkelijker te onderscheppen dan dat je gebruikmaakt van een vaste internetkabel. Als je de mogelijkheid hebt om een vaste kabel te gebruiken doe dat dan. Het voordeel is vaak ook dat je een stabielere verbinding krijgt, omdat gebruiksvoorwerpen thuis, zoals magnetrons of airfryers, de wifi verbinding kunnen verstoren.

Tip 5: Wacht niet met updates

“Wil je nu updaten, of uitstellen tot…?” Ongetwijfeld heb je weleens zo’n (irritant) bericht ontvangen en stel je het uit omdat je net met iets belangrijks bezig bent. Dat betekent echter ook dat je een grotere kans loopt op een beveiligingslek. Software updates zijn er niet voor niets! Ook hier geldt dat je bij twijfel over de echtheid van de software update gelijk contact op moet nemen met de IT verantwoordelijke.

Tip 6: Vergeet je smartphone niet

“Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit waarschuwen dat cybercriminelen via ultrasone geluidsgolven op afstand de controle kunnen overnemen van een smartphone”, valt terug te lezen in dit artikel van Metro. Een enge ontwikkeling, maar je leest gelukkig ook dat er een hele eenvoudige oplossing is. Het onderstreept dat de toenemende kwetsbaarheid van digitale veiligheid steeds vaker als oorzaak de smartphone heeft.

Daarnaast heb je vast weleens meegemaakt dat je op je smartphone informatie ziet verschijnen van iets waar je net over gesproken hebt. Dan kan het zijn dat jouw microfoon aanstaat bij een bepaalde app. Het artikel “Zo voorkom je dat apps je afluisteren” is daarom uitermate waardevol. De microfoon staat bij WhatsApp bijvoorbeeld vaak standaard op aan. Check zelf jouw privacy en je zult mogelijk verrast zijn!

Zorg er ook voor dat je jouw smartphone met een goed wachtwoord vergrendelt en veilig opbergt. Om het gebruik van je smartphone nog veiliger te maken adviseren we om verschillende wachtwoorden voor zakelijke en privéapplicaties te gebruiken.

Tip 7: Stop met externe dragers

Tot slot een tip over grote veroorzakers van datalekken; bij veel bedrijven zijn usb-sticks of andere externe dragers al verboden. Je kunt ze namelijk heel eenvoudig kwijtraken en een groot aantal kostbare datalekken komt voort uit privacygevoelige informatie die per ongeluk door deze externe dragers op straat is beland.

ICT2MKB | Digitaal veilig werken

We hopen dat deze tips jouw bedrijf nog veiliger maken en dat ze bruikbaar zijn voor elke collega.

Wil jij meer weten over dit onderwerp en wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bekijk dan onze brochure of klik op de button om contact op te nemen.