Plezierig communiceren op de thuiswerkplek. Hoe doe je dat?

Plezierig communiceren op de thuiswerkplek. Hoe doe je dat?

Nederland is in lockdown, thuiswerken blijft voorlopig de norm en we raken er steeds meer aan gewend. Toch blijft plezierig communiceren met klanten en medewerkers uitdagender dan je zou vermoeden. Als je daar te weinig aandacht aan geeft loop je namelijk de kans elkaar kwijt te raken, uit het oog te verliezen of zelfs geïsoleerd te raken. Waar let je op als het om communicatie gaat?

Plezierig communiceren op de thuiswerkplek. Hoe doe je dat?
Maak afspraken

Wellicht denk je hierbij gelijk aan de afspraken die je met jouw manager gemaakt hebt over bijvoorbeeld je telefonische bereikbaarheid. Dat is op zich prima, maar er valt meer te melden rondom het maken van afspraken. Er zijn namelijk klanten die het niet fijn vinden als je zakelijke informatie, bijvoorbeeld een offerte, via een WhatsApp bericht verstuurd. Vraag dus ook welke manier van communiceren de voorkeur heeft nu je elkaar minder vaak recht in de ogen kunt aankijken.

Zorg voor een rustige, inspirerende werkplek

Eerder hebben we het al gehad over veilig thuiswerken vanaf de thuiswerkplek, maar deze werkplek moet ook inspirerend en rustig zijn. Beter geformuleerde zinnen schrijf je waarschijnlijk eerder op in een lichte zonnige ruimte. Probeer, als je voldoende ruimte hebt, om ook eens thuis van plek te wisselen en te ervaren waar je het meest productief bent.

De dringende behoefte aan direct contact

Er bestaat waarschijnlijk geen enkele medewerker meer zonder e-mailadres. De vraag is echter of het slim is om e-mailboxen van jouw collega’s te blijven vullen. Mensen snakken naar persoonlijk contact waarin directe antwoorden gegeven kunnen worden en je met elkaar het gesprek aangaat. Pak daarom eens wat vaker ‘ouderwets’ de telefoon, of zorg ‘nieuwerwets’ voor directe communicatie door chatfunctionaliteiten te gebruiken. Stel vragen direct in plaats van vragen te sturen. Dat voorkomt namelijk verouderde antwoorden. E-mail gebruik je vooral om iets te bevestigen.

Investeer in extra online vergadertools

Plezierig communiceren vanaf de thuiswerkplek wordt vaak verstoord door een slechte verbinding, geluid of camera. Met alleen maar Microsoft Teams, Google Hangout of Zoom ben je er niet. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige USB microfoons te koop waardoor je niet met een headset in beeld hoeft te zitten. Ieder z’n voorkeur overigens. Ook op het gebied van internetverbindingen zou er bij iedereen stabiliteit moeten zijn. Op basis van elke kantoor- of thuissituatie geven wij advies om voor een bepaald type internetverbinding te kiezen.

Als iets er niet meer is ga je het pas missen. Dat geldt zeker ook voor persoonlijke een-op-een communicatie en het face-to-face bij elkaar zijn. We hopen je aan het denken gezet te hebben waardoor je de beschikbare communicatiemiddelen die er tegenwoordig zijn nog beter gaat gebruiken.

Fijne kerstdagen en blijf vooral gezond!

ICT2MKB | Voer vaker een goed gesprek| Zo simpel kan het zijn

Wil jij meer weten over dit onderwerp en wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Bekijk dan onze brochure of klik op de button om contact op te nemen.